fbpx

Hogyan használhatjuk fel fejlesztési költségeinket a nyereségünk növelésére?

Ne felejtse el igénybe venni a K+F kedvezményeket (adó-, járulék- és fejlesztési kedvezmények)!

Mit tudhat meg cikkeinkből?

Reményeink szerint azon túl, hogy betekintést nyerhet egy fejlesztéseket támogató innovációs tanácsadó életébe, számos érdekes kalandra is invitáljuk Önt olyan történeteken keresztül, amelyek kihatással lehetnek az Ön következő fejlesztésére is. 

Esetleg pozitív irányba billentve a mérleget, amelyiknek egyik serpenyőjében a sikeres új termék, míg a másikban egy újabb tucatáru szerepel.

Mindezek mellett pedig szeretnénk Önt megismertetni jónéhány olyan módszerrel és fogalommal is, amelyeket eddig esetleg csak rövidítésben látott, és talán kicsit félt is bárkitől megkérdezni. „Elnézést, nekem mekkora a TRL-em?” vagy „Nem baj, ha gőzöm sincs róla, hogy jó-e, ha kicsi az MVP-m SOM-ja?”. Ezekre és hasonló kérdésekre is igyekszünk Önnek választ adni a kiadványban, de akkor sincs gond, ha maradna még kérdése. Igyekszünk mindre válaszolni, akár személyesen is.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Vállalati fejlesztése van? - Igényeljen rá kedvezményt!

Az Ön cége folyamatosan fejleszt, de még nem vett igénybe k+f kedvezményt? Esetleg még azzal sincs tisztában, hogy így egy csomó pénztől elesik a vállalkozása? Akkor ez a blogbejegyzés Önnek szól.

Ön tisztában van a k+f kedvezményekkel és szeretné a saját vállalkozása kapcsán modellezni az elérhető kedvezményeket? Online modellezőnk segítségével ezt Ön is megteheti ezen az oldalon!

Ebben a cikkben egy példán keresztül megvizsgáljuk, hogy milyen adó-, és járulékkedvezményeket, valamint egyéb támogatásokat tudnak érvényesíteni azok a vállalkozások, amelyek saját tevékenységükben végeznek kutatási vagy fejlesztési tevékenységet, akár saját vagy külső forrásból. A kapcsolódó jogszabályi és elszámolási hátteret egy külön cikkünkben vizsgáljuk majd. Emellett további esettanulmányokat is közzéteszünk a későbbiekben.

Esettanulmány #1

Ebben az esettanulmányunkban az IT Guruk Kft-re átkeresztelt, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás 2018-as Beszámoló adatai alapján mutatjuk be, hogy egy 159 millió forintos fejlesztésükhöz kapcsolódóan hogyan tudtak volna összességében 18 millió forint kedvezményt érvényesíteni. Mindezt teljesen szabályszerűen, az állam által biztosított kedvezmények igénybevételével. Ráadásul az így megteremtett forrás már mindenféle kötelezettségtől mentes, ugyanúgy felhasználható a cég további fejlesztéseinek finanszírozására, mint osztalék kivételére.

Az IT Guruk Kft. a 2018-as üzleti évben 1,2 milliárd forint árbevételt ért el, 380 millió forint adózás előtti eredménnyel (AEE). Mielőtt bárki megijedne, hogy akkor ilyen kedvezmény csak a milliárd feletti árbevételű cégre igaz, picit spoilerezünk: mind az árbevétel, mind pedig az AEE másodlagos szerepet játszik csak. Az igazi kulcs maga a vállalati fejlesztés vagy definiált fejlesztési projekt.

De ne húzzuk tovább az időt, lássuk a számokat!

(Annak érdekében, hogy a jelenleg érvényesíthető kedvezményeket össze tudjuk vetni a beszámoló adatokkal, egy picit csalnunk kellett, és ezt a csalást most le is leplezzük. Mivel 2020-as Beszámoló adatok még értelemszerűen nem állnak rendelkezésre, a cégek többsége pedig élt a 2019-es évre vonatkozó halasztás lehetőségével, így a 2018-as adatokat használtuk fel a modellezésre, és úgy tekintettük, mintha ezek lennének az idei adatok. A valóságban természetesen a modellezést és a kedvezmények érvényesítését az aktuális időszaki tervadatok alapján végezzük el.)

A vizsgált cégünk 159 mFt értékű fejlesztést valósított meg 1 év alatt. A szoftverfejlesztés jellegéből adódóan fejlesztői élőmunka-igényes projektről van szó, kis eszközigénnyel (3,4% a teljes fejlesztéshez viszonyítva). A projekt a későbbi fejlesztések megalapozását szolgálja, így nagyobb részben ipari kutatási, kisebb részben pedig kísérleti fejlesztési. Mivel nagy részben alkalmazott kutatási tevékenységek valósultak meg, így a cég nem dönthetett az aktiválás mellett. Ennek megfelelően a tárgyévben ért el 17,6 mFt megtakarítást, míg a követő években már csak némi társasági adókedvezményt (TAO kedvezmény) érvényesített 406 eFt értékben.

Ahogy a lenti összefoglaló táblázatból is látszik, az IT Guruk esetében messze a legnagyobb tételt az alkalmazásban álló kutató-fejlesztők bértámogatása jelentette (16,5 mFt), de emellett a TAO és a HIPA (helyi iparűzési adó) összege is csökkent tárgyévben, összességében több mint 1 millió forinttal. Az innovációs járulékkedvezmény a fentiekhez képest elhanyagolható, mindössze 41 eFt-vel járult hozzá az elérhető kedvezményekhez.

Ha Ön is végez fejlesztést, mindenképpen érdemes megvizsgálnia, hogy milyen és mekkora kedvezményt tud igénybe venni a fejlesztések támogatásához. Ehhez használja online kalkulátorunkat, ami akár egyszerűsített módon, akár bővített információtartalom mellett mutatja meg az Ön által igénybe vehető K+F kedvezményeket. Vagy keresse kollégánkat már most!

Esettanulmány #2

A most következő esettanulmányunk főszereplője ígéretünk szerint egy KKV, a Csiha Elektronikai és Szoftverfejlesztő Kft. A cég a régió meghatározó elektronikai rendszerfejlesztője, olyan neves partnerekkel a háta mögött, mint a KITE Zrt. (Precíziós Gazdálkodási Rendszer kifejlesztése) és a Hovány-cégcsoport (a világ első MAR2020 szabvány szerint megépített Mercedes szalonja, egyedülálló média- és CRM-rendszerrel).

Azért választottuk a példánkba ezt a céget, mivel a vállalkozás gyakorlatilag fejlesztési központként működik, a tevékenységének 70%-a megrendelésre történő egyedi vagy saját vállalati (belső) fejlesztés.

A Csiha Kft. esetén már rendelkezésre állnak a 2019-es beszámoló adatai, így a fejlesztési kedvezmények modellezéséhez ezeket az adatokat használtuk fel. (A cég év közben áttért a KIVA adózásra, így a két beszámoló összesített adatait vizsgáltuk.) A modellezés kedvéért úgy tekintettük, mintha a cég egész évben TAO szerint adózott volna.

FONTOS! A jelenleg elérhető online modellezőnk a TAO szerint adózókra került kidolgozásra, a KIVA adózókra hamarosan megjelenik egy önálló modellező, amelyet szintén ingyenesen elérhetővé teszünk.

A cég 2019-ben 354,3 mFt árbevételt ért el, és a saját belső fejlesztések súlyát mutatja, hogy 51,8 mFt értékben számolt el aktivált saját teljesítményt (AST). A tárgyévben 35 főt foglalkoztató cég adózás előtti eredménye igen impozáns 97,5 mFt. Ennyit a „tesztkörnyezetről” :), most lássuk hogyan „futott le” ebben a környezetben a vizsgált projektünk.

A fejlesztési projekt részének kizárólag azokat a tevékenységeket tekintettük jelen esetben, amelyek aktiválásra kerültek, így a projekt mérete ugyancsak 51,8 millió forint. (Emellett persze még más fejlesztésekkel is kalkulálhattunk volna, de így talán jobban követhető a levezetés.)

És most következzenek a kedvezmények!

Először a rossz hír (persze csak a drámai hatás fokozása kedvéért. hiszen már úgyis látták a táblázatban, hogy ez lesz az egyetlen piros szám 🙂 ). A fejlesztés aktiválásával a tárgyévből a cég 386 eFt társasági adótöbblettel jön ki. Viszont már ugyanebben az évben a HIPA hatása jócskán kompenzálja a TAO többletet, hiszen majdnem 1 millió forinttal kevesebb HIPA keletkezik. A tárgyévi joker persze most is a fejlesztői bértámogatás, ami 3,17 mFt-t hoz a konyhára. Az aktiválás eredményeként viszont a jutalom nem marad el a következő években sem, mivel ott pedig a TAO áll az élre és biztosít további 4,66 mFt megtakarítást.

Mindezek figyelembevételével egy picit több mint 50 milliós fejlesztésre összességében 8,4 millió forint fejlesztési kedvezmény vehető igénybe! Ez a projekt méretének 16,3%-a! Szerintünk megéri.

Szeretné a saját cégére is kiszámolni az igénybe vehető kedvezményeket?

TELJES KÖRŰ KALKULÁTOR*

* A TELJES KÖRŰ adatelemzéshez, valamint az Ön vállalkozása által elérhető K+F kedvezmények pontos kiszámításhoz és az azok érvényesítéséhez szükséges gyakorlati ismeretek megszerzéséért, kérjük, keresse szakértőnket a lenti elérhetőségeken.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

* indicates required

Olvasta már
magazinunkat?

Adja meg email címét, és elektronikus formában elküldjük Önnek!

Email címe megadásával és az űrlap kitöltésével Ön hozzájárul ahhoz, hogy email címét az Innogrant Magazin kiküldése céljából kezeljük.

Válaszolunk kérdéseire.
Bármikor.

Forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő tanácsadó kollégáink a lehető leghamarabb igyekeznek válaszolni Önnek. 

Vagy írja le üzenetben kérdéseit!