fbpx

Kapufa -
A Carbon-F sztori

… zseniális fejlesztés egy vidéki garázscégben

Mit tudhat meg cikkeinkből?

Ön most az Innogrant Innovációs Magazinban található egyik cikket olvassa online formában.

Reményeink szerint azon túl, hogy betekintést nyerhet egy fejlesztéseket támogató innovációs tanácsadó életébe, számos érdekes kalandra is invitáljuk Önt olyan történeteken keresztül, amelyek kihatással lehetnek az Ön következő fejlesztésére is. 

Esetleg pozitív irányba billentve a mérleget, amelyiknek egyik serpenyőjében a sikeres új termék, míg a másikban egy újabb tucatáru szerepel.

Mindezek mellett pedig szeretnénk Önt megismertetni jónéhány olyan módszerrel és fogalommal is, amelyeket eddig esetleg csak rövidítésben látott, és talán kicsit félt is bárkitől megkérdezni. „Elnézést, nekem mekkora a TRL-em?” vagy „Nem baj, ha gőzöm sincs róla, hogy jó-e, ha kicsi az MVP-m SOM-ja?”. Ezekre és hasonló kérdésekre is igyekszünk Önnek választ adni a kiadványban, de akkor sincs gond, ha maradna még kérdése. Igyekszünk mindre válaszolni, akár személyesen is.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Miért fontos az önbizalom, kitartás és eltökéltség?

Sok partner keres meg minket azzal...

hogy alapítói tőkével vagy akár családi finanszírozással nemzetközi szintű termék prototípusát hozta létre. És már csak néhány lépés hiányzik ahhoz, hogy egy igazi átütő megoldást vigyen a piacra, de itt meg kellett, hogy álljon, mert elfogyott a pénz. Ha további forrásokat használ fel a fejlesztéshez, akkor a napi működés válik kockázatossá, és végül akár csődbe is mehet a cég.

Mit tehet ilyenkor?

Az egyik ilyen sztorinkban egy zseniálisan új mikroelektródát fejlesztett ki és gyártott a fejlesztő egy vidéki garázscégben. Ezeket a szonda-mikroelektródákat az állatok koponyájában meghatározott agyi területre vezetik be, ahol az agyi jeleket rendkívül kis területen, jórészt zavaró hatások nélkül lehet mérni. Sőt, ezzel az új megoldással nemcsak, hogy mérni, de stimulálni is lehet a területet. A fejlesztő a berendezés egyelőre csak mérőfunkcióval ellátott verzióját állatvizsgálati célra már piacra is vezette, de kidolgozott egy olyan eljárást, amivel megnövelte a szár hosszát. Ezáltal – steril körülmények között gyártva – alkalmassá válhatna emberi felhasználásra is, a Deep Brain Stimulation (DBS) nevű terápiát megelőző agyi szondázásra. Ennek révén a DBS-ben használt állandó mikroelektródát pontosan a megfelelő helyre tudják beilleszteni és odarögzíteni, csökkentve vagy megszüntetve például az epilepsziás rohamokat.

Mivel a cég pénzügyi háttere a pozitív hitelbírálatot várhatóan nem tette volna lehetővé, és a hazai pályázatok KO kritériumain is könnyen elvérzett volna, így 19-re kellett lapot húznunk: rögtön nemzetközi pályázati finanszírozást választottunk, egy olyan konstrukcióban, ami a fejlesztési „krémek krémjét” támogatja csak.

Az SME Instrument elnevezésű konstrukció 2 lépcsőben támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat: első lépésben egy fejlesztési és hasznosítási koncepció alapján 50 ezer eurós támogatást biztosít egy részletes fejlesztési projektterv és üzleti terv kidolgozására, míg második lépésben akár 2,5 millió euró is megszerezhető a fejlesztés megvalósítására.

Mi lett volna, ha?

A cég vezetője kutatói háttérrel rendelkezett, kevésbé volt üzleti vénája, így az IG biztosította számára a hiányzó kompetenciát ahhoz, hogy egy ütős üzleti koncepciót tudjunk vázolni a nemzetközi bírálói csapat felé. A támogatásból végül sikeresen megvalósult az első fázis, azonban a kutató nem érezte elég magabiztosnak magát egy nemzetközi vállalkozás felépítésére, így a második fázis előkészítése során visszalépett a további fejlesztéstől,

Így a világ – egyelőre – továbbra is a jóval nagyobb szövetroncsolással és jelzavarással bíró német és amerikai szondaelektródákat használja.

Ön szerint jól döntött a partner?

Olvasta már
magazinunkat?

Adja meg email címét, és elektronikus formában elküldjük Önnek!

Email címe megadásával és az űrlap kitöltésével Ön hozzájárul ahhoz, hogy email címét az Innogrant Magazin kiküldése céljából kezeljük.

Válaszolunk kérdéseire.
Bármikor.

Forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő tanácsadó kollégáink a lehető leghamarabb igyekeznek válaszolni Önnek. 

Vagy írja le üzenetben kérdéseit!