fbpx

Mennyit ér a termékem?

Vajon érdemes befektetnem?

… mutatunk egy jó módszert a fejlesztés alatt álló termékünk életképességének mérésére!

Mit tudhat meg cikkeinkből?

Ön most az Innogrant Innovációs Magazinban található egyik cikket olvassa online formában.

Reményeink szerint azon túl, hogy betekintést nyerhet egy fejlesztéseket támogató innovációs tanácsadó életébe, számos érdekes kalandra is invitáljuk Önt olyan történeteken keresztül, amelyek kihatással lehetnek az Ön következő fejlesztésére is. 

Esetleg pozitív irányba billentve a mérleget, amelyiknek egyik serpenyőjében a sikeres új termék, míg a másikban egy újabb tucatáru szerepel.

Mindezek mellett pedig szeretnénk Önt megismertetni jónéhány olyan módszerrel és fogalommal is, amelyeket eddig esetleg csak rövidítésben látott, és talán kicsit félt is bárkitől megkérdezni. „Elnézést, nekem mekkora a TRL-em?” vagy „Nem baj, ha gőzöm sincs róla, hogy jó-e, ha kicsi az MVP-m SOM-ja?”. Ezekre és hasonló kérdésekre is igyekszünk Önnek választ adni a kiadványban, de akkor sincs gond, ha maradna még kérdése. Igyekszünk mindre válaszolni, akár személyesen is.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Mennyit ér a termékem valójában?

Az Innogrant Termék-Életképesség Index módszere (TÉIX)

Amikor a Termék-életképességi Index (TÉIX) értékelési rendszert kifejlesztettük, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az értékelési gyorsaság mellett kiemelten olyan szempontok jelenjenek meg az értékelő rendszerben, amik a piac értékítéletét tükrözik, akár felhasználói, akár befektetői vagy támogatói döntéshozói oldalról. Emellett viszont tükrözzék vissza a fejlesztő cég belső viszonyait és piaci illeszkedését is.

Lássuk a konkrét példákat!

TÉIX < 5

PIAC
TECHNOLÓGIA
PÉNZÜGY
TEAM
PROJEKT
SZUBJEKTÍV

NEM JAVASOLT!

TÉIX 5 - 7,5

PIAC
TECHNOLÓGIA
PÉNZÜGY
TEAM
PROJEKT
SZUBJEKTÍV

TOVÁBBI FEJLESZTÉSRE VAN SZÜKSÉG

TÉIX > 7,5

PIAC
TECHNOLÓGIA
PÉNZÜGY
TEAM
PROJEKT
SZUBJEKTÍV

KIEMELTEN JAVASOLT!

Amennyiben a TÉIX 5 pont alatt van, érdemes elgondolkodni azon, hogy van-e értelme tovább foglalkozni ezzel a termékkel.

Amennyiben a TÉIX 5 és 7,5 pont között van, a siker érdekében mindenképp további intézkedésekre és tervezésre van szükség.

Amennyiben a TÉIX 7,5 pont felett van, zöld a lámpa!

JELEN PÉLDA ALAPJÁN (TÉIX <5):

Piac: magas kockázat, magas belépési korlát, alacsony potenciál

Tech: közepesen innovatív, viszont könnyen másolható

Pénzügy: nagyon kevés forrás áll rendelkezésre jelenleg

Team: hiába működik jól a csapat, kevés az ember a megvalósításra

Projekt: nagyon hosszú az idő a piaci bevezetésig, nagyon sok a változó

Szubjektív: mi nem fektetnénk be.

JELEN PÉLDA ALAPJÁN (TÉIX 5-7,5):

Piac: közepes kockázat, alacsony belépési korlát, közepes potenciál

Tech: nagyon innovatív, nehezen másolható

Pénzügy: kicsi a nyereséghányad

Team: a legtöbb kompetencia megvan, csak pl. a  marketingtevékenységet
kell kiszervezni

Projekt: gyorsan piacra dobható, stabil kulcsemberek

Szubjektív: mi jelenleg feltételekkel fektetnénk be

JELEN PÉLDA ALAPJÁN (TÉIX >7,5):

Piac: alacsony kockázat, alacsony belépési korlát, magas potenciál

Tech: nagyon innovatív, nehezen másolható

Pénzügy: a fejlesztési költséghez elvárt megtérülési potenciál magas

Team: megvan a tudás és a kapacitás is a projekthez

Projekt: gyorsan piacra dobható, stabil kulcsemberek

Szubjektív: hol kell aláírni? 🙂

Esettanulmány - Encoder S.A.

Az Encoder S.A. TÉIX-értékeléséhez némileg félve fogtunk hozzá, ugyanis a céggel az értékelést megelőzően már több mint egy éve együtt dolgoztunk a fejlesztési projekt fázisainak lehatárolásán, a finanszírozási keretek megtervezésén és az üzleti terv kialakításán, így meglehetősen sok információ állt rendelkezésre az elemzés hatékony lebonyolítására. A félelmünk oka, hogy a TÉIX- rendszer kidolgozására csak nemrégiben került sor, a korábbi tapasztalatok és a piaci visszajelzések alapján. Alapesetben egy új partnerrel talán éppen egy TÉIX-értékelés kapcsán kerülünk kapcsolatba, és a gyorselemzésnek ilyen esetben is biztosítania kell a cég és a fejlesztés számára szignifikáns információkat. Mindezek mellett úgy döntöttünk, hogy Önöknek most ezt a sztorit mutatjuk be.

A cég piaci potenciálját vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy a kiválasztott üzleti szegmensben a piac növekedési üteme gyors, míg néhány kísérleti jelleggel vizsgált szegmensben robbanásszerű, ami alapján igen jó pontot ért el. Az elérhető piac (SAM – Serviceable Obtainable Market) 94m USD értékű, ami egy magyar középvállalat szemüvegén keresztül is kiemelkedő. Ezt némileg ellensúlyozza ugyan a rövidtávú növekedési potenciál, ami 15-25% közötti, és a magas piaci koncentráció, ami a teljes piacra (TAM – Total Available Market) vonatkozóan 33%, a TOP5 céget vizsgálva. Ezzel együtt a potenciált 7 pontra értékelte a TÉIX.

A cég üzleti modellel jellemzett piaci illeszkedése ugyanakkor kiemelkedő, mind célcsoporti, mind versenytársi, mind pedig értékajánlati megközelítésben, amit csak kis mértékben ront le, hogy az értékesítési csatornák kialakítása ugyan jelenleg is gőzerővel zajlik, de a felmérés időpontjában még egy kiemelt ügyfél (Lead Customer) bevonásán keresztül sem fedi le teljes mértékig a kiszolgálható piacot (SOM – Serviceable Obtainable Market).

Piaci vetületben a cég kockázati besorolása a legmagasabb (5,6 értékű), még a kockázatcsökkentő tevékenységek mellett is, ami viszont egy startup esetében egyáltalán nem meglepő. Ahogy Eric Ries, a LeanStartup koncepció atyja fogalmaz, egy startup mindig szélsőségesen bizonytalan feltételek között működik. Azonban ha nem mérjük fel egyáltalán a kockázati faktorokat, akkor ez az érték könnyen a szélsőérték irányába tolódna el. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy aki azt állítja, hogy minden kockázat tökéletesen eliminálható, az hazudik.

Szemben a kockázatokkal, a belépési korlátok tekintetében azt tapasztaltuk, hogy igen enyhe korlátok léteznek, amit a cég viszonylag kis erőfeszítéssel meg tud ugrani (8,6 pont).

A technológia innovációtartalma mindhárom szempont szerint maximális értéket kapott, meglehetősen magas TRL szintet ért el, és a szellemi alkotás védelme szempontjából is jól teljesített. A 7,78-as technológiai értékelés igen kiemelkedő világviszonylatban is.

A pénzügyi szempontok közül Önöknek most csak a fejlesztési érték alapú ROI-t emelnénk ki, ami a maga 9,95 pontjával a tízszer elvárt megtérülési elvárástól  is csak hajszálnyival marad el, így egy kategóriát rontott a szigorú értékelési  rendszerben.

A csapatösszetétel és a kohézió értékelése 7,5 ponttal szintén kiemelten magas, itt most mindössze a különböző beállítottságú csapattagok közötti kommunikációs és értékelési problémák fejlesztési értékelést rontó hatását emelnénk ki. Ami józanul belegondolva  azonnal érthető is, hiszen a szekér is szinte biztosan felborul, ha a lovak nincsenek a rúdhoz kötve, és egyszer csak hirtelen elkezdenek másfelé húzni.

A projektszempontok közül a magas stratégiai illeszkedés egy startup esetében kevésbé meglepő (az lenne meglepő, ha az első termékeit nem a stratégiájához igazodva fejlesztené). Ennél érdekesebb, hogy a piaci bevezetés egyébként reális ütemezését és költségvetését a piaci bevezetésig hátralévő idő hogyan tudja lerontani. Hiszen elsőre úgy tűnik, mintha ugyanazt az idődimenziót vizsgálnánk, csak éppen az első esetben a cég irányából (hogy jutok el a piacig), míg a második esetben a piac  szempontjából (hol tartok én, amikor Ön bevezetem a termékemet). Csakhogy míg már az első esetben is sok tényező befolyásolhatja az ütemterv stabilitását, addig a második esetben ez felnagyítva jelentkezik. Gondoljunk csak a Facebook megjelenése előtti 3 hónapra, összehasonlítva a megjelenést követő, mondjuk, fél évvel. Ég és föld. Mindemellett a fejlesztés nem szégyenkezhet a 8,33 pontos  összesített projekteredményével.

Az értékelőnk szubjektív értékítélete jelen esetben nem különbözött szignifikánsan az objektív értékeléstől, így a fejlesztés összpontszáma elérte a meglehetősen impresszív 7,63 pontot, az elérhető 10 pontos elvi maximumból. Ezzel az új termékcsalád bekerült az igen előkelő „Piaci bevezetésre kiemelten javasolt” kategóriába. Természetesen akkor sem lett volna veszve minden, ha csak 6,4 pontot ért volna el az igen szigorú skálán, csak abban az esetben különösen fontos lett volna, hogy közösen megfelelő intézkedéseket hozzunk a kritikus „hotspot”-okra.

Olvasta már
magazinunkat?

Adja meg email címét, és elektronikus formában elküldjük Önnek!

Email címe megadásával és az űrlap kitöltésével Ön hozzájárul ahhoz, hogy email címét az Innogrant Magazin kiküldése céljából kezeljük.

Válaszolunk kérdéseire.
Bármikor.

Forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő tanácsadó kollégáink a lehető leghamarabb igyekeznek válaszolni Önnek. 

Vagy írja le üzenetben kérdéseit!